Sportpark
Het Sportpark was het complex waarop R.K.C. vanaf het seizoen 1941/1942 gehuisvest was.
Terreinverbetering[bewerken | brontekst bewerken]
Nadat het eerste competitieseizoen (seizoen 1940/1941) ten einde was, kon men zich gaan wijden aan de zo nodige terreinverbetering. Bij de fusie van de drie verenigingen die op zijn gegaan in R.K.C. werd afgesproken dat het terrein aan de xx de thuisbasis van de nieuwe vereniging zou worden. Hiervoor moest het terrein echter wel uitgebreid en verbouwd worden.
Om het complex op orde te krijgen, had de vereniging enkele percelen land bijgestuurd, om het complex ongeveer 2 hectare groot te maken. Het eerst nodige was het egaliseren van de terreinen. Besloten werd dat het gehele terrein omgeploegd werd en van een nieuwe grasmat te voorzien. De uitvoering van deze werkzaamheden werden opgedragen aan de heer Pullens te Waalwijk, die onmiddellijk aan de klus begon.
Clubhuis[bewerken | brontekst bewerken]
Om een waardig complex neer te zetten, diende er een clubhuis te komen op het nieuwe complex. Er werd voor gekozen om het clubhuis van het terrein van de opgeheven vereniging W.V.B. naar het nieuwe complex te verhuizen en om de tent van de opgeheven vereniging Hercules ook op het nieuwe complex neer te zetten.
Afsccheiding[bewerken | brontekst bewerken]
Daarnaast moesten de nieuwe terreinen van een behoorlijke afscheiding woorden voorzien, om het Sportpark te omringen.
Rasechte clubmensen[bewerken | brontekst bewerken]
De firma Boot werd ingehuurd om het clubhuis van het oude complex van W.V.B. over te brengen naar het nieuwe complex en om de andere werkzaamheden in de ijskast te zetten, in verband met de kosten. Op dat moment besloten vijf rasechte clubmensen een werkploeg te vormen, die alle overige werkzaamheden uit zouden voeren voor de club.
De werkploeg bestond uit de volgende personen: Marry van Bokhoven, Dirk de Graaff, Leonard de Bruine, Tinus Verhulst en Dirk v.d. Geld.
Opening[bewerken | brontekst bewerken]
Nadat de werkploeg en de aannemers de werkzaamheden zo goed als af hadden gerond, konden er voorbereidingen worden getroffen voor de opening van het sportpark. De datum van opening werd oorspronkelijk vastgesteld op 7 september 1941, maar om verschillende redenen konden de feestelijkheden op die datum geen doorgang vinden. Daarom werd besloten om het Sportpark op 14 september officieel in gebruik te nemen. Een programma werd samengesteld en burgemeester van Waalwijk, de heer E. Moonen, werd uitgenodigd om de officiële opening van het complex te verrichten en de aftrap van de eerste wedstrijd op het complex te doen.
Ook de pastoor van de Sint Jan, de heer H. Heezemans, was aanwezig bij de opening.
W.S.C. werd uitgenodigd om een openingswedstrijd tegen het eerste elftal van R.K.C. te komen spelen. Echter wees W.S.C. de uitnodiging af, waarna T.S.C. uit Oosterhout werd gevraagd voor de openingswedstrijd. T.S.C. wilde graag de wedstrijd komen spelen.
De openingsdag van het Sportpark, 14 september 1941, werd ingeleid door een Heilige Mis, in de parochiekerk van de St. Jan. Na deze kerkelijke plechtigheden zou om half twaalf op het Sportpark een foto van de gehele vereniging gemaakt worden. Door hevige regenval werd dit fotomoment echter helaas afgelast.
Om 12 uur werden het complex, het veld en de gebouwen ingewijd door kapelaan W. Völker, waarna om 14 uur de officiële opening plaats vond. Het inwijden van het veld is nadien een traditie gebleven bij de club en deze werd onder club-icoon Henk van Delft tot bij het inwijden van het huidige veld in het Mandemakers Stadion voortgezet.
Om 14:30 werd de openingswedstrijd tegen T.S.C. Oosterhout afgetrapt. In de stromende regen wisten de tweedeklassers, die op de fiets naar Waalwijk waren gekomen, met 3-4 te winnen.
Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]
In het seizoen 1949/1950 vond er een uitbreiding van het sportpark plaats. Voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen werd het veld ingezegend.